Jog

Korlátozás nélkül folytatódhat a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia Brüsszelben

A konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

2024.04.17 09:28MTI

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán.

A főigazgató emlékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester "a közbiztonság garantálása érdekében" adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben "nem látják szívesen a szélsőjobboldalt".

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését "a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének" nevezte.

Alexander De Croo a közösségi oldalán szerdán közzétett üzenetében megosztotta a bírósági döntést, és azt írta: az eljáró bíróság nem is fogalmazhatott volna egyértelműbben: a hatóságoknak minden erőfeszítést meg kell tenniük az alkotmányos gyülekezési jog védelmében.

"Alkotmányunk a polgárok szólás- és gyülekezési szabadsága mellett áll" - tette hozzá bejegyzésében a belga kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.